Fasaden är det yttersta skiktet på en fastighet och den utsätts för både väder och vind. Det är därför många gånger så att fasaden slits snabbare än till exempel tapeter inomhus. Den är helt oskyddad när det regnar, blåser och dessutom sliter även sol på den. Men hur mycket slitage är normalt när det gäller slitage från just väder och vind?

Fasaden kan slitas mer på vissa sidor

Det är faktiskt inte alls ovanligt att ett hus fasad slits mer på en sida än på en annan. Det är ofta på den sida solen ligger på som allra mest som fasaden slits mer. Särskilt träfasader är extra utsatta eftersom färgen bleks och samtidigt torkar träet ut mer när starkt solljus lyser på det dag efter dag. Det kan alltså vara klokt att ge just den här sidan av huset lite extra kärlek. Ibland kan man rent av behöva underhålla just solsidan av huset oftare när det gäller målning och tvätt.

Regn och fasaden

Fasaden ska tåla regn men om det regnar länge eller väldigt kraftigt kan den ta skada. Många gånger handlar det om att fasaden har en liten skada som det sedan kommer in väta i och efter det blir skadan större och större när det inte torkar upp ordentligt.

Stark blåst

Stark blåst kan också slita på fasaden. Det kan vara delar av fasaden som slits loss. Normala vindar bör dock inte vara något problem för en fasad som är monterad på rätt sätt.